Technológia

05. Folyatófúró típusok

5.1 A ‘hosszú’ típus

Itt a folyatófúró poligon csúcsához egy ugyancsak poligon hosszú hengeres rész csatlakozik. (ld. 7a ábra). A folyatott hüvelyek hengeresek. A munkafolyamat végén az előtolás irányával szembe folyt anyagot a szerszám nyaka ‘tömítő gyűrű’ alakúra formálja.

5.2 A ‘rövid’ típus

Ennél a típusnál (ld. 7b ábra) a folyatófúró hengeres poligón része észrevehetően rövidebb, mint a ‘hosszú’ típusnál. Az ezzel a szerszámmal formázott hüvelyek inkább kúposak, miközben a hüvely olyan mértékben összeszűkül, amilyen mértékben az átlukasztás anyagvastagsága csökken. Ez a forma speciálisan a folyatófúrást követő menetformázáshoz lett kifejlesztve, amit BOSS-menetformázóval végzünk. A hüvely formája azt eredményezi, hogy a menetformázó egyenletes formázómunkát tud teljesíteni. Az ilyen módon előállított menetfuratok tökéletesen formázottak és nagy szakítószilárdságúak. Nagyobb anyagvastagságok esetében mégis tanácsos lehet, még az azt követő menetformázáshoz is a ‘hosszú’ típust választani, mivel a ‘rövid’ típussal ilyenkor olyan nagy összeszűkülés érhető el, ami a menetformázó túlterheléséhez vezet (ld. 04 A folyatófúrás paraméterei oldalon ).

5.3 A ‘Flach/sima’ típus

Ezt a típust mindkét előbb említett típussal ‘hosszú” és ‘rövid’ kombinálni lehet. A szerszám nyakán beköszörült maró élek vannak, amelyek az előtolás irányával szembe folyt anyagot forgácsolással eltávolítják úgy, hogy egyenes felületű munkadarabot kapunk (ld. 7c-d ábra).

5.4 Egyedi típusok

Esetenként a megmunkálandó anyag túl lapos vagy a cső formájú munkadarab keresztmetszetében nem fér el egy standard-méretű folyatófúró. Ilyenkor egy különösen rövid felépítésű folyatófúrót lehet használni, aminek a csúcsszöge nagyobb (ld. 7e-f ábra).