Technológia

07. BOSS menetformázók

A folyatófúrás legelterjedtebb alkalmazása vékonyfalú csövekbe és lemezekbe menet alá magfurat készítése. Természetesen a menet hagyományos menetfúróval is elkészíthető, mégis ajánlott a folyatófúrás után a menet menetformázóval történő hidegformázása. A menetformázás hasonlít a folyatófúráshoz, azonban lényegesen alacsonyabb üzemi hőmérsékleten. A folyatófúró magfurat átmérője meghatározza a készítendő menet mélységét és ezzel a menet szakítószilárdságát is. A 22-23. oldalon táblázatokat láthatnak ajánlott magfuratátmérőkkel és a hozzájuk tartozó menetformázókkal. A formázott menet előnyei a hagyományos forgácsolással készült menetekkel szemben:
  • nincs idegen anyag
  • a teljes anyagmennyiség megmarad, nincs anyagmennyiség csökkenésből eredő gyengülés
  • megszakítatlan anyagszerkezet
  • hideg mángorlás miatt lényegesen nagyobb szakítószilárdság
  • lényegesen magasabb vágási sebesség, ezáltal termelékenység növekedés
  • nincs rossz menetvágásból eredő rossz menet
  • a szerszámok igen nagy éltartama, ami könnyen automatizálhatóvá teszi az eljárást
  • minden eddigi menetvágó felszereléssel használható

7.1 A forgatónyomaték

A menetformázáshoz szükséges forgatónyomaték a készítendő menet átmérőjétől, magfurat átmérőjétől, anyagminőségétől és kenésétől függ. A hagyományos menetvágással összehasonlítva a menetformázáshoz 20%-kal nagyobb forgatónyomatékra van szükség. Kétszer akkora forgatónyomaték is szükséges lehet, ha maximális menet szakítószilárdság elérése érdekében a folyatott hüvely erősen kúpos kialakítású.

7.2 A formázási sebesség

Hogy az anyag homogén folyása a menetformázás közben biztosítva legyen, a vágási sebesség a hagyományos menetfúrás sebességének legalább duplája kell hogy legyen (ld. 21. o. táblázat).

7.3 Ajánlott magfurat átmérők

A 21-22. oldalon ajánlott magfuratátmérőkkel kb. 70%-os menetmélység érhető el. A formázott menet lényegesen magasabb szakítószilárdsága alapján kisebb menetpalásttal nagyobb magfurat választása lehetséges. Az ezáltal csökkentett forgatónyomaték kedvezően hat szerszámaink éltartamára. M6-os menethez példa: anyagvastagság 2 mm magfurat 5,4 menetformázó M6 szakító szilárdság 23 kN