Technológia

09. Az éltartamot befolyásoló tényezők

A folyatófúró éltartama egy sor olyan befolyásoló tényezőtől függ, amiket a következőkben beszélünk meg.
 1. A folyatófúrók speciálisan kifejlesztett keményfémből vannak gyártva, ami a mechanikus szilárdságot igen magas hőmérsékleten is garantálja. Az anyag azonban nagy hőmérsékleti különbségekre érzékeny. A folyatófúró túl gyors felmelegedése vagy lehűlése kerülendő.
 2. A keményfém relatív merevsége miatt a szerszámokat lágyan kell a munkadarabra helyezni és ütésbiztos módon tárolni ill. szállítani.
 3. A folyatófúró a munkadarabba történő behatolásakor nagyon nagy torziós erők hatnak. Ha az előtolás vagy az előtolás sebessége magasra lettek beállítva, az átlyukasztásnál keletkező hirtelen terheléscsökkenés fáradtsági töréshez vezethet.
 4. Túl nagy előtolási erő a kezdeti szakaszban, ami a fúró ‘elcsúszásához’, így töréséhez vezet.
 5. Ügyelni kell arra, hogy a folyatófúrás folyamata ne szakadjon meg. A fellépő anyagzsugorodás a folyatófúró elpattanásához vezet.
 6. Rossz orsócsapágyazás vagy elhasznált szerszámok használata, ill. az ezek által kiváltott, a folyatófúrón jelentkező nem központos futás okozta nyíró erők a fúró töréséhez vezetnek.
 7. A folyatófúrás minősége észrevehetően alábbhagy, ha a szerszámon rátét keletkezett. Ezt időközönként gyémántreszelővel el kell távolítani.
 8. FDKS-szel történő kenés minden 1-5. fúrásnál jelentősen megnövelik a folyatófúró éltartamát.
 9. A folyatófúró munkahőmérsékletét amennyire lehet, alacsonyan kell tartani. Az optimális hőmérséklettartomány a szerszám sötétpiros színéből ismerhető fel.
 10. A ‘lapos’ típus használatakor a fordulatszámot kb. 25%-kal csökkenteni kell.
 11. A folyatófúrásnak tempósan, minden felesleges várás nélkül kell történnie. Ez különösen a ‘lapos’ típusra vonatkozik, mivel egyébként a maró éleken gyorsan rátét keletkezik.
 12. A folyatófúró és gép főorsó védelmét szolgálja, ha befogó patron és speciális szerszámbefogó hűtőgyűrűvel kerül alkalmazásra, ami a szerszámot termikus túlterheléstől óvják.